SOFIA TALVIK – CENTER OF THE UNIVERSE

Artiest info
Website - bandcamp
facebook
 

Toen de nu 45-jarige Zweedse zangeres en songschrijfster Sofia Talvik tijdens haar laatste tournee doorheen Amerika in de grote Walmart-warenhuizen duizenden foto’s zag ophangen van vermiste kinderen in de USA heeft dat haar sterk aangegrepen. Het inspireerde haar om daar een liedje over te schrijven dat ze “Center Of The Universe” heette. Het werd de titeltrack van haar nieuwe album dat deze maand op de markt werd gebracht.

De folk- en Americana-liedjes zingende Sofia Talvik uit Göteborg componeerde in totaal tien songs voor dit album dat ze ook zelf heeft geproducet en in een landelijke Zweedse studio in Sulegång heeft opgenomen met de uit North Carolina afkomstige gitarist en mandolinespeler Drake Duffer en accordeonist Peyton Clifford en de Zweedse bassist Janne Manninen en drummer Joakim Lundgren. De albumtiteltrack kunt u op de eerste video met vele foto’s van de vermiste kinderen beluisteren, terwijl het tweede filmpje een ‘lyrics video’ is van de song “Broken (Steelguitars In Heaven)” die ook op dit album te horen is. Het is een eerbetoon aan de muzikant Tim Fleming uit South Pasadena die in april 2020 aan een hartaanval overleed, kort nadat hij nog op pedal steelgitaar had meegespeeld bij de song “Meanwhile In Winnsboro” op deze plaat.

Sofia Talvik debuteerde als soloartieste op plaat in 2005 met het album “Blue Moon” en ze bracht daarna met de regelmaat van een klok nieuwe albums uit, in totaal negen platen waarvan het in 2015 uitgebrachte zesde soloalbum “Big Sky Country” het meest succesvol was, ook in Amerika. Het door melancholische pedal steelgitaarklanken gedomineerde “Paws Of A Bear” was in 2019 de laatste officiële release die voorafging aan de hier besproken nieuwe plaat “Center Of The Universe” die nu al in de States genomineerd werd voor een ‘Grammy Award’ als beste folkalbum van 2023.

Toch is de typische Scandinavische sound onmiskenbaar aanwezig in enkele liedjes van Sofia Talvik op haar negende soloalbum. Dat kunnen we hier horen in nummers als de openingstrack en anti-oorlogslied “Circle Of Destruction”, “A World Away”, “Two Thirds” en “Desert Nights”. Maar ook de referenties naar Amerika en de Amerikaanse bevolking zijn waarneembaar in haar songteksten van de liedjes “Boy Soldier” dat ook al een anti-oorlogsliedje is, “Too Many Churches” over de religieuze anti-abortuslobby in de USA, “Meanwhile In Winnsboro” en de albumafsluiter “Oh California” die ook gaat over de overleden muzikant Tim Fleming.

Haar muzikale werk wordt in de vakpers wel eens vergeleken met dat van grote verhalen vertellende folkzangeressen zoals Joni Mitchell, Joan Baez, Marianne Faithfull of Buffy Sainte-Marie. Haar prachtige engelenstem is echter uniek en typeert al gedurende twintig jaar de zangstijl op haar albums. Door het feit dat Sofia Talvik steeds weer een soort van belangrijke boodschap in haar songteksten wil vertellen zijn we als luisteraars genoodzaakt om extra aandacht aan deze woorden te verlenen bij het horen van de melodieuze en vaak melancholisch klinkende liedjes op “Center Of The Universe”.

(valsam)